27/04/22
   

Mobilen, der hurtigt løber tør for strøm. Computeren, der pludselig ikke kan tændes. Elkedlen, der hyler, og mikroovnen, der siger puf – og brænder sammen. 

Vi kender det nok alle sammen. Den tunge vej hen til affaldscontaineren med det gamle TV i armen – dump. Ingen af os synes, det er sjovt at smide elektronik ud. Men tallene lyver ikke: vi danskere smider i gennemsnit hver især 22,4 kg elektronik ud om året. Det er et absurd højt tal. I det tempo vil man efter 45 år have smidt 1 ton elektronik ud. Faktisk ligger vi på en trist fjerdeplads på verdensplan over folk, der smider elektronik ud. 

Klimaet og miljøet betaler en meget høj pris for al den dårlige elektronik, der skiftes ud. Personligt giver det mig også en dårlig følelse, når jeg smider elektronik ud. Både på grund af miljøet, men også fordi der er noget helt grundlæggende og tilfredsstillende over at have magten over sine ting. At holde af dem over tid. At kunne reparere dem selv. Så hvorfor sker det alligevel?

Det gør det, fordi virksomhederne fremstiller nogle alt for dårlige produkter med alt for kort levetid. Ofte er reparationer enten dyre eller umulige. Og nogle produkter designes endda sådan, at de går i stykker med vilje – det er jo forrykt!  

Jeg og SF mener: at reklamationsretten på forbrugsgoder skal udvides fra to til fem år. at det skal være ulovligt at designe produkter, der går i stykker af sig selv. at producenterne skal sikre reservedele og opdateringer til deres produkter i den levetid, de har angivet, at produkterne vil have. 
Disse tre forslag tager jeg med til erhvervsministeren, når vi i den kommende tid skal forhandle. Jeg mener, det er helt oplagt at tænke erhvervspolitik sammen med grøn omstilling og cirkulær økonomi – til gavn for både planet og mennesker.

Lisbeth Bech-Nielsen
Erhversordfører
    LÆS HELE UDSPILLET HER